Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w stanie magazynować około 300 g tłuszczu i 350 g glikogenu. Jednak, ze względu na poziom wytrenowania, sportowcy są w stanie podwoić wartość glikogenu nawet do 700 g. Glikogen i trójglicerydy zmagazynowane w naszym ciele wykorzystywane są w zależności od [...]
[...] nie da tak spektakularnych efektów. Podsumowanie Stabilna gospodarka cukrowa w naszym ciele to nie tylko okazja do tego, aby utrzymać zdrowie metaboliczne na najwyższym poziomie. Jest to również okazja na to, aby budować czystą masę mięśniową i zachować estetykę sylwetki jak najdłużej, podczas okresu budowy masy. Zastosowanie ośmiu opisanych [...]
Tyrozyna jest popularnym suplementem, który stosowany jest w celu poprawy koncentracji, uwagi i czujności. Odpowiada za produkcję ważnych substancji w naszym mózgu, które to odpowiedzialne są m.in. za regulację naszego samopoczucia i nastroju. Dawkowanie Dawkowanie tyrozyny uzależnione jest od celu. W suplementach okołotreningowych występuje w [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej dla osób, których celem jest po prostu schudnąć, zazwyczaj jest dość prosta w porównaniu do osób, które chcą naprawdę ekstremalnie zejść nisko z poziomem zatłuszczenia. Im dalszy etap redukcji, tym mniej kalorii i siły na intensywny trening, tym bardziej przyda się dodatek w postaci dobrej mieszanki substancji [...]
[...] ocet, ale nim nie był. Uczestnicy badania jedli zgodnie ze swoimi potrzebami, słuchając organizmu. Naukowcy w tym czasie monitorowali zarówno dietę uczestników, jak i ich poziom aktywności. Co zaobserwowano? W ciągu miesiąca obie grupy, które spożywały ocet, straciły na wadze, przy czym najwięcej schudły osoby z grupy pierwszej, które piły [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
Przysiady to jedno z najpopularniejszych ćwiczeń wielostawowych. Jest to bardzo dobre, ogólnorozwojowe ćwiczenie, a poprawne wykonywanie go może nieść ze sobą wiele zalet. Jednak tak jak każde inne ćwiczenie siłowe, powinno ono być wykonywane odpowiednią techniką. Przysiady to ulubione ćwiczenia pań, które chcą rozwinąć mięśnie pośladkowe. Jest [...]
[...] mięśniowej. Leucyna, jak sugerują badania, może sama rozpocząć proces budowania mięśni. Podczas stosowania BCAA zwiększa się energia, jest szybszy wzrost mięśni i obniża się poziom kortyzolu, który właśnie hamuje wzrost mięśni i działanie testosteronu. Ponadto podczas suplementacji BCAA domsy są mniej dotkliwe, Kreatyna: kreatyna jest jednym z [...]
[...] spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać ciśnienie we krwi. Spożycie soli jest zatem indywidualną potrzebą – dla jednych osób wskazane [...]
Być może spotkałyście się już ze stwierdzeniem, że trening siłowy wpływa na zmniejszenie rozmiaru biustu. W rzeczywistości niektóre kobiety unikają treningu siłowego z obawy, że stracą kobiece kształty. Wiemy jednak, że trening siłowy zmienia kształt naszych ciał, ale zwykle na lepsze. Kobiety, które trenują siłowo, stają się silniejsze, [...]
Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]
[...] uzyskamy eksponując skórę na działanie promieni słonecznych. Z oczywistych względów zimą mamy mniej takich możliwości. Co więcej, istnieje większe ryzyko, że nasz własny poziom witaminy D jest za niski, a zimą staje się jeszcze niższy. Dlaczego witamina D jest ważna? Badania łączą fakt niskiego poziomu witaminy D z przyrostem masy ciała, a w [...]
Obecnie z aminokwasami BCAA jest tak, że sporo osób krytykuje ich działanie. Jednak przeglądając literaturę fachową, zauważyć można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] zwłaszcza u osób starszych, organizm traci zdolność do zatrzymywania wydzielania cytokin. W istocie, starzeniu się towarzyszy stan prozapalny wyrażany przez wzrastający poziom kilku cytokin, w tym interleukiny-6 (IL-6). Być może u mężczyzn w wieku 45–50 lat stężenie testosteronu we krwi jest związane z ilością wydzielanych cytokin. Z [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]